Värmepump

Värmepump, luftvärmepump, frånluftsvärmepump osv.

Värmepump

Värmepump blir en allt vanligare värmekälla i hus. Den är relativt billig och kan ge stora ekonomiska besparingar.
Olika varianter:
Luftvärmepump, Frånluftsvärmepump, Markvärmepump, Luft/luft-värmepump, Uteluftvärmepump
Det finns ett stort spann av värmepumpar att välja bland, man kan köpa billiga pumpar tillverkade i Asien för ca 4-5000kr som kanske passar bra i mindre hus, fritidshus, garage osv eller "normaldyra" för 15-20000kr för en normalstor villa. Tänk på att räkna in installationskostnaderna i priset. En del billigare pumpar från tex Jula är gjorda med snabbkopplingar för att du enkelt ska kunna installera värmepumpen själv - vissa andra pumpar kräver att man vacuumsuger systemet efter installationen. Vacuumpump går att låna/hyra för detta ändamål.
Ska du ha en värmepump i fritidshus, garage osv där du inte alltid måste ha en hög temperatur finns det pumpar med underhållsvärme, det innebär att pumpen går att ställa in på ca 10 grader vilket är en lagom temperatur för fritidshuset när du inte är där. När du väl vill värma upp till 20 grader så trycker du bara på en knapp så går värmen upp på några minuter.
Ytterligare funktioner för detta är fjärrstyrning där du kan ringa ett mobilnummer som aktiverar eller styr pumpen, bra att ha om du ska till sommarstugan och vill aktivera värmen i förväg.


Kommentarer

Gilla oss så vi dig!